Φασόλια γίγαντες «κου βιάρτζ»
Λαϊστινή συνταγή
Συνταγή: Μαρίκα Τζίμα – Φωτογράφιση: Τάκης Τζίμας
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 1 κιλό χόρτα διάφορα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 πράσο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 2 καρότα τριμμένα
- αλάτι – πιπέρι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 χυμό λεμόνι(προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Βάζουμε από βραδύς τα φασόλια να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό.
– Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με καθαρό νερό που βράζει για 3 λεπτά και σουρώνουμε. Ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα με καθαρό νερό και βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν.
– Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε για 1 λεπτό τα χόρτα σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
– Κόβουμε τα χόρτα.
– Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και το μαϊντανό.
– Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τα χόρτα, βάζουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, κατόπιν ρίχνουμε τα φασόλια με όλα τα ζουμιά, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
– Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.
– Στο σερβίρισμα και όταν είναι ακόμη ζεστά ρίχνουμε τυρί φέτα από πάνω (…αν θέλουμε!).