Φασόλια γίγαντες «λουκουμάδες» με ζελέ μέντας & αφρό τομάτας
Συνταγή – φωτογράφιση: Παναγιώτης Μπελτζινίτης
ΥΛΙΚΑ
- 30 τεμ. φασόλια γίγαντες
- 160 ml. νερό
- ½ φακελάκι μαγιά
- 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι
- κανέλα
Για το ζελέ
- 300 γρ. σιρόπι μέντας
- 7 γρ. αγάρ αγάρ
Για τον αφρό τομάτας
- 2 τομάτες αποφλοιωμένες, χωρίς σπόρια
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
- 10 γρ. λεκιθίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια σε νερό να φουσκώσουν – Βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30΄. Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
– Ετοιμάζουμε το μείγμα για τους λουκουμάδες βάζοντας το νερό με το αλεύρι και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά.
– Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 30’ σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει.
– Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το σιρόπι μέντας με το αγάρ αγάρ και το βάζουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα μας σε μια στενόμακρη φόρμα κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.
– Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με ένα ραβδομπλέντερ τις τομάτες με τη ζάχαρη και τη λεκιθίνη και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί.
– Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο σπορέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τους γίγαντες αφού πρώτα τους βουτήξουμε έναν-έναν μέσα στο μείγμα του λουκουμά σαν κουρκούτι.
– Για το σερβίρισμα κόβουμε ένα μακρόστενο κομμάτι από το ζελέ, τοποθετούμε από πάνω 3 φασόλια-λουκουμάδες και στο τέλος σερβίρουμε αφρό τομάτας αφού πρώτα χτυπήσουμε καλά με το ραβδομπλέντερ.