Φασόλια γίγαντες με μπουμπάρι. Παλιά, Πηλιoρείτικη συνταγή
Συνταγή: Αντώνης Φιλίππου – Φωτογράφιση: Τάκης Τζίμας
ΥΛΙΚΑ
- 1 μπουμπάρι ένα με ενάμιση κιλό περίπου
- 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
- 2-3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 τομάτα τριμμένη σε κύβους και τομάτα πελτέ
- σέλινο & πιπεριές
- λάδι
- αλάτι,
- πιπέρι &
- κόκκινο γλυκό πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Το μπουμπάρι είναι ένα μακρύ και χοντρό λουκάνικο. Γίνεται με το χοντρό άντερο, τράγου κατά προτίμηση, που το γεμίζουμε με κιμά, συκωταριά ψιλοκομμένη, γλυκάδια, αλάτι , πιπέρι, κόκκινο πιπέρι γλυκό και λίγο καυτερό, διάφορα άλλα μπαχαρικά που μας αρέσουν και λίγο ρύζι για πιλάφι.
– Ξεκινάμε με τα φασόλια γίγαντες, που τα έχουμε από την προηγούμενη μέρα βάλει στο νερό. Στη συνέχεια τα ζεματίζουμε. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα φασόλια, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε νερό. Συμπληρώνουμε με τομάτα πελτέ, το σέλινο και τις πιπεριές και τα αφήνουμε να συνεχίσουν το βράσιμο σε χαμηλότερη φωτιά για μία ώρα ακόμη περίπου. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος της φάσης αυτής.
– Μισή ώρα περίπου πριν τα φασόλια μας βράσουν πλήρως, βάζουμε μέσα στη κατσαρόλα το μπουμπάρι, που το έχουμε εν τω μεταξύ περιστρέψει κυκλικά.
– Το φαγητό το τελειώνουμε στον φούρνο ( πάνω – κάτω με αέρα στους 180 με 200 βαθμούς ) για να πάρει χρώμα περισσότερο και να «σωθούν» τα υγρά.