Καλώς ορίσατε στο χωριό μας!

H Λάϊστα είναι το πιο απομακρυσμένο αλλά κι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου. Χτισμένη σε υψόμετρο 1100 μέτρων, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο δεσπόζει εδώ και πολλούς αιώνες απέναντι από τον Πάπιγκο ή το όρος Τύμφη όπως επισήμως λέγεται. Τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της Πίνδου διατρέχουν όλο το χωριό ποτίζοντας με το γάργαρο νερό της Σιαλατούρας τις λίγες καλλιέργειες κηπευτικών και κυρίως οσπρίων.

Αναμφίβολα τόσο το νερό, το έδαφος όσο και το γενικότερο μικροκλίμα της περιοχής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή υψηλής ποιότητας φασολιών. Η πολύ καλή φήμη για τα φασόλια γίγαντες της Λάϊστας χάνεται στο βάθος του χρόνου γιατί πρόκειται για φασόλια εξαιρετικά βραστερά, λεπτόφλουδα και τρυφερά.

Οι παραδόσεις του χωριού αναφέρουν ότι «μ’ ένα ντορβά φασόλια» καλόπιαναν τους απεσταλμένους του Αλή Πασά και μ’ ένα πιάτο φασόλια γίγαντες γιαχνί φιλεύαν οι Λαϊστινοί παλιά τους καλεσμένους. Γιατί τα φασόλια της Λάϊστας ήταν και είναι πολύ νόστιμα, πλούσια σε πρωτεΐνες και θερμίδες!