Φασόλια γίγαντες στο φούρνο με κόκκινο πιπέρι, αλλαντικά & φρέσκια τομάτα
Συνταγή – φωτογράφιση: Μάριος Σαμπάνης
ΥΛΙΚΑ
Για τον πουρέ
- 500 γρ. φασόλια γίγαντες
- 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο,
- 1 φλυττζάνι νερό
- σέλερι, καρότο ψιλοκομμένο
- 700 γρ. κομμένες τομάτες
- 2 πρ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανός, άνηθο
- 250 γρ. μπέικον
- 350 γρ. λουκάνικο χωριάτικο
- 3 πιπεριές Φλωρίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
– Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί περ. 37×25 εκ.
– Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για περ. 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
– Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο, όπως και
την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα!
– Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις τομάτες, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λουκάνικο να
ψηθεί με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Όταν ψηθεί προσθέτουμε και τις φέτες με το μπέικον και μετά βάζουμε και τα κρεατικά με το λάδι μέσα με τους γίγαντες.
– Βράζουμε για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τη σάλτσα τους γίγαντες. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι, καθώς και νερό.
– Ψήνουμε για 45’ στους 200 C.